Dat is de slogan waarmee onze Roemeense collega’s van Bună Ziua copii din România een campagne voor het “delen van liefde” zijn begonnen. Maar liefst 150 studenten en 6 leerkrachten van de middelbare school Mihai Eminescu in Bârlad werken samen om kerst te ‘herdefiniëren’.
3.5 is een magisch getal. Om een patroon te doorbreken, heb je 3,5% van de gemeenschap nodig. Dat zouden 50 studenten voor de hele middelbare school zijn. En… binnen een paar weken zaten we daar ruim overheen. We willen de focus op ‘shoppen’ stoppen en vervangen door het schenken van onbetaalbare cadeaus, die je alleen in je hart kunt vinden.
Het doel van de campagne is niet alleen om jongeren de echte waarden van het leven bij te brengen (zoals het belang van familie, medeleven, zorg voor mensen in nood, vriendelijkheid en vrijgevigheid) maar ook om hen de feestdagen op een andere manier te laten beleven – door momenten met andere mensen te delen in plaats van materiële cadeaus te geven en zo bruggen te bouwen over de generaties heen.
Het project begon met 3 meisjes die in de hal van de school een oud kerstlied zongen. Ik sprak hen aan en startte een whatsapp-groep die groeide naarmate ik het idee vertelde aan elke klas waar ik binnenkwam. Het was verbazingwekkend hoeveel studenten zich aansloten en in een paar dagen tijd ontmoette ik ze allemaal in een park in de buurt van de middelbare school. Ik besloot om op te splitsen in 7 groepen en 7 kleinere ideeën uit te werken.
Stuur een handgemaakte kerstkaart aan een leerkracht: Wensen worden zo met leerkrachten gedeeld.
Christmas Carols” zingen: Volgens Roemeense traditie worden overal aan de deuren kerstliederen gezongen. Wij bezoeken met ons eigen koor en muzikale begeleiding het ziekenhuis, het gemeentehuis en diverse zorgcentra voor ouderen.
Schenk kosteloze cadeautjes; Dit doen we door het maken van foto’s en het schrijven van verhaaltjes die overal aan mensen worden aangeboden.
Een kerstverhaal voor jou: Omdat we vanwege de Covid-19 pandemie er niet voor de kinderen in de arme gezinnen op het platteland kunnen zijn, nemen we de verhaaltjes op. Ze worden gedeeld via scholen en kinderdagverblijven.
Schrijf een kerstbrief: Ouderen in zorgcentra en op het platteland ontvangen persoonlijk een brief van een student.
Oudjaarsavond traditie: Een groep studenten zet de Roemeense folklore voort en treden op met diverse scènes.
Ik vroeg Bună Ziua copii din România om hulp welke zij direct boden. Inmiddels sloten ook andere leerkrachten aan. Het belangrijkste is om een goed gevoel te hebben samen en te genieten van elke stap!
Om terug te komen op de 3,5% gedachte; in onze school konden we het verdriedubbelen. Dus ik hoop dat we daadwerkelijk een verandering teweeg kunnen brengen. Eentje die gaat over:
Meer naar binnen kijken dan naar buiten in de kersttijd.
Op zoek gaan naar de menselijkheid in jezelf en….het laten zien!
Er zijn voor onze jongeren, voor inspiratie, en ze meer te leren dan de formele lessen.
Elkaar zien in wie we werkelijk zijn en….dit laten zien.
Verantwoordelijkheid nemen voor onszelf, én voor de mensen om ons heen. Familie, vrienden, inclusief degenen die onze hulp nodig hebben.
Otilia Virvorea
leerkracht Engels op de middelbare school Mihai Eminescu & lid bestuur Bună Ziua copii din România
Noot:
Otilia was vanaf het begin betrokken bij Bună Ziua kinderen in Roemenië. Destijds om ons te helpen bij het vertalen, daarna als manager van het MATRA project. Later als coördinator van de vrijwilligers, veelal jongeren van haar school. Ze stond aan de wieg van de oprichting van de Roemeense organisatie Bună Ziua copii din România. Laat haar boodschap en die van alle vrijwilligers een inspiratie zijn voor onszelf…
We wensen u namens Bună Ziua kinderen in Roemenië én Bună Ziua copii din România een magische kerst!