Mijn naam is Mihaela Zanoschi en ik ben uitvoerend directeur van de Roemeense organisatie Bună Ziua copii din România.
Mijn eerste ontmoeting met de mensen van Bună Ziua kinderen in Roemenië vond plaats meteen na mijn afstuderen (ik heb mijn doctoraal maatschappelijk werk behaald en heb een master’s degree assessment en supervisie maatschappelijk werk) tijdens een sollicitatiegesprek dat totaal anders verliep dan wat op dat gebied gebruikelijk was in Roemenië. Vanaf 2000 tot aan de dag van vandaag ben ik werkzaam bij Bună Ziua.
De uitdaging om in een private organisatie te werken met een Roemeens-Nederlands team, dat haar professionele en ethische principes niet alleen maar in theorie hanteert, maar ook in praktijk brengt, heeft mij de kans gegeven om professioneel te groeien, te strijden voor, het promoten van en het geloven in gezonde principes en overtuigingen op de werkplek, en te begrijpen dat de functie in de eerste plaats een verantwoordelijkheid betekent en geen privilege, en dat “ja” ook daadwerkelijk “ja” is en “neen” “neen”, en dat de kracht van jouw voorbeeld in alles wat je zegt en doet, bepalend is voor de motivatie en beïnvloeding van de mensen om je heen.
Al 20 jaar schrijven we bij Bună Ziua copii din România ons eigen verhaal, kiezen we ervoor ons op het kind en de familie te blijven focussen, kiezen we ervoor de balans te bewaren tussen de professionalisering van onze dienstverlening en naastenliefde. We nemen de tijd om na te denken, te analyseren en te veranderen om het beste te bieden aan de mensen om ons heen die ons nodig hebben. Wij zijn een organisatie die niet imponeert met grote budgetten of een mooi hoofdkantoor, maar door ons geloof en onze koppigheid waarmee we geloven we dat we een verschil kunnen maken in het leven van kinderen en hun families en dat kleine dingen die met passie, toewijding en liefde gedaan worden een groot verschil kunnen maken in het leven van mensen.
Ik ben niet gestopt met leren na mijn afstuderen. Ik leer van de kinderen waarmee ik omga, van mijn collega’s en ik volg regelmatig postdoctorale cursussen en neem deel aan conferenties en seminars, waardoor ik op de hoogte blijf van de recente ontwikkelingen op mijn vakgebied. Open blijven staan voor alles wat er om je heen gebeurt, aan zelfreflectie doen, feedback vragen en ontvangen voorkomt “dat je denkt dat je goed genoeg bent, dat je alles al weet en dat er voor jou niets meer valt te leren”.
Ik maak minimaal éénmaal per jaar een analyse van wat ik ben (geworden) en wat ik heb gedaan. Ik tel mijn zegeningen en successen, ik herken mijn nederlagen, maar ik geef niet op, zelfs als de omstandigheden niet gunstig zijn.
Naast deze baan ben ik ook actief in verschillende commissies en beroepsorganisaties op zowel lokaal als nationaal niveau, iets wat me de kans geeft te strijden voor “een waardige wereld voor kinderen” en bij te dragen aan de ontwikkeling van het kinderbeschermings-systeem in Roemenië.