Mijn naam is Bertus Benning en ik ben al een redelijk aantal jaren betrokken bij Bună Ziua.
Mijn eerste contact verliep via Peter Vonk. Hij vroeg aan mij of ik mee wilde denken over samenwerking tussen de Nederlandse en Roemeense partners en hoe deze verder te ontwikkelen. Ik ben blij dat ik ja heb gezegd. Al gaandeweg raakte ik meer betrokken bij het wel en wee van Bună Ziua.
Nu ben ik Nederland bezig geweest met het realiseren van een buitengewone leerstoel. Een belangrijke voorwaarde van zo een stoel is internationale samenwerking. Omdat deze leerstoel erfgoed als uitgangspunt heeft, moest ik ook aan Roemenië denken en dan natuurlijk vooral de omgeving van Bârlad. Kleine, karakteristieke dorpen in een even zo karakteristiek, agrarisch, landschap. Met o.a. de problematiek van krimp. Vergelijkbaar met vele agrarische gemeenten in noord Nederland. Wat zijn nu slimme stappen om lokale gemeenschappen zowel economisch als sociaal maatschappelijk sterker te maken met een goede toekomst.
Om een samenwerkingsproject in het kader van die leerstoel met de lokale gemeenschap nabij Bârlad te hebben, lijkt me fantastisch.
Bună Ziua heeft al veel gedaan in het organiseren van bijeenkomsten met lokale partijen en natuurlijk in het optreden als tolk. Deze rol, coördineren van het lokale project, zou ik graag bij Bună Ziua willen laten.
Ik weet dat Bună Ziua bezig is met kinderen en hun families. Echter, als een gemeenschap zowel economisch als sociaal maatschappelijk krachtiger is, heeft dat zijn uitwerking op gezinnen en daarmee, volgens mij, op het werk van Bună Ziua. Ze blijven, dus ook in hun coördinerende rol, bezig met het versterken van de posities van kinderen en hun gezinnen. Dit keer wel wat indirecter maar met, hopelijk, hetzelfde effect. Ik hoop tevens, en daar wil ik ook graag aan mee werken, dat dit zal leiden tot een meer structurele rol voor Bună Ziua in het sociaal maatschappelijk veld en de daarbij horende structurele middelen.